Retro

na ogled od 4. do 10. marca
diskusija: 7. marec, 20.00 na spletni platformi Zoom tukaj

Celovečerni nemi film v sodelovanju s češkim Nacionalnim filmskim arhivom:

EROTIKON (restavrirana kopija brez glasbene spremljave) Ogled filmaE
EROTIKON (nerestavrirana video kopija z glasbeno spremljavo) Ogled filmaE
ITA RINA: FILMSKA ZVEZDA, KI JE ZAVRNILA HOLLYWOOD Ogled filmaE
Film Erotikon smo od češkega Narodnega filmskega arhiva prejeli v dveh različicah: restavrirano kopijo nemega filma brez glasbe, ki ponuja vrhunsko vizualno izkušnjo, in nerestavrirano video kopijo z glasbo Erna Košťála, ki daje vpogled v živo zvočno spremljavo filma iz leta 1933. Premiera filma je bila leta 1929 v Karlovih Varih, praška premiera filma pa 3. januarja 1930. Ponovno je bil prikazan leta 1933 v češki in nemški zvočni različici z glasbo Erna Košťála, pri čemer sta bili obe različici bistveno krajšani. V češkem Narodnem filmskem arhivu, ki je film med leti 1993 in 1995 restavriral, je ohranjena 35-milimetrska kopija nemške različice (K-N 1860,0 m) in kopija češke različice na videu.
Erotikon - FeFI.

EROTIKON // Gustav Machatý, Češkoslovaška, 1929, 85’, digitalizirana kopija

Neke deževne noči stražar železniške postaje (Karel Schleichert) ponudi zavetje elegantnemu popotniku, ki je zamudil svoj vlak. Ko stražnika pokličejo, popotnik George (Olaf Fjord) ostane sam s hčerko Andreo (Ita Rina). Svetovljanski mladenič na Andreo naredi velik vtis, zaljubi se vanj. Zjutraj George odide. Po nekaj časa Andrea odkrije, da pričakuje otroka. George še naprej brezskrbno živi v mestu in večino časa preživi s poročeno gospo Gildo (Charlotte Susa). Ko prejme Andreino pismo, da je noseča, ji pošlje nekaj denarja. Andrea odide v mesto, da bi na skrivaj rodila. Kasneje se poroči z moškim, ki jo je rešil pred poskusom posilstva na zapuščeni cesti. Nekega dne v družbi moža spozna Georgea, ki jo skuša spet zapeljati. Kmalu se v njej prebudi staro hrepenenje. Gildin mož pride v Georgeovo stanovanje in se z Georgeom prepira zaradi njegove žene. Med to sceno Andrea z grenkobo spozna, da ima George druge ljubimke, Gildin mož pa v napadu ljubosumja strelja.

Premiera filma je bila v Karlovih Varih. Praška premiera je bila 3. januarja 1930. Ponovno je bila prikazana leta 1933 v češki in nemški zvočni različici z glasbo Erna Košťála. Obe različici sta bili bistveno krajšani. V češkem Nacionalnem filmskem arhivu, ki je film med leti 1993 in 1995 restavriral, je ohranjena 35-milimetrska kopija nemške različice (K-N 1860,0 m) in kopija češke različice na videu.

ITA RINA (IDA KRAVANJA)

Mlado dekle iz Divače pobegne od doma in kljub prepovedi njene mame opravi avdicijo za film v ogromnem Berlinu, ki je bil v tistem času filmska metropola Evrope. Univerzalna zgodba neznane osebe, ki ji uspe veliki preboj v svetu in ki v gledalcu budi pogum, občudovanje, simpatijo, optimizem in posredno identifikacijo. V življenju zamenja kar tri imena in priimke. O njej je v tistem času doma in po svetu napisanih več člankov, kakor o katerem koli Slovencu ali Slovenki. Vztrajno polni stolpce obrekljivih časopisov, s trači o njenem delu pri filmu in njenih ljubezenskih aferah, ki krožijo med Zagrebom, Ljubljano in Beogradom. Oboževalci popolnoma okupirajo železniško postajo v Beogradu, kamor pride na premiero svojega filma, samo da bi jo videli. Je prva Slovenka, ki se gola pojavi na filmskem platnu. Posname čez štirideset filmov ter večkrat zavrne mamljive ponudbe iz ZDA in namesto v Hollywood odpotuje v Beograd. Vrh njene kariere je nedvomno film Erotikon. Ko so ga prvič prikazali, je preprosto stresel Evropo. Ita Rina s to vlogo postane zvezda, ki dobiva mamljive vloge, sanjske honorarje, na njen naslov pa prično prihajati pisma oboževalcev. Film dvigne tudi precej prahu glede naslova in nekaj golih prizorov, zato pa je tudi eden najbolj gledanih filmov leta. Ito Rino prvič pričnejo hvaliti tudi slovenski časopisi, ki so bili do takrat polni posmeha in dvoma v našo prvo filmsko igralko. Revija „Razgled“ Ito Rino proglasi za vzgled „emancipirane moderne žene.“

Več o Iti Rini si lahko ogledate v dokumentarcu Marte Frelih ITA RINA: FILMSKA ZVEZDA, KI JE ZAVRNILA HOLLYWOOD.
(sinopsis filma je vir zgornjega opisa Ite Rine)