FeFi ZDAJ!

Filma Pepelnična sreda in Tovarišica Fabiana bosta za brezplačen spletni ogled dostopna od 23. do 28. aprila 2024. Film Duhovnica bo za ogled na voljo samo v živo v Intimnem kinu (GT22, Maribor) v sredo, 24.4.2024 ob 20. uri.

Jožica - FeFi.

Pepelnična sreda (Quarta-Feira)
Bárbara Santos, João Pedro Prado / Nemčija, 2023 / 30 min
igrajo: Uriara Maciel, Ronni Maciel, Jefferson Preto, João Eduardo Albertini

Zadnji dan festivalskega rajanja v Rio de Janeiru. Demetria, mama samohranilka živi v faveli in čaka, da se domov vrne njena hči Cora. Namesto Core v njen dom vdrejo policist, lokalni politični veljak in duhovnik. Favela je tik pred še eno obsežno policijsko racijo, ko policisti brez razloga streljajo tudi na nedolžne otroke z izgovorom preprečevanja preprodaje drog. Do prebivalk/-cev favele so nesramni, nasilni, imenujejo jih “favelados”. Ženske, tudi Demetria, poskušajo rešiti svoje otroke pred nasiljem. V tem enkratnem mjuziklu, polnem brazilskih ritmov, je izpostavljeno življenje v brazilski faveli, strukturno nasilje in nepravice, ki jih že desetletja dnevno doživljajo tamkajšnje prebivalke/-ci.

Photo: The copyright is © Kleber Nascimento / Schuldenberg Films

Barbara Santos
Rojena v Riu de Janeiru v Braziliji leta 1963. Pisateljica, gledališka režiserka, igralka in feministka, aktivistka in umetniška koordinatorka gledališke skupine Kuringa v Berlinu. Ustanoviteljica mednarodne mreže Ma(g)dalena: Feministično gledališče zatiranih, ki ga sestavljajo skupine iz Latinske Amerike, Afrike in Evrope. Nazadnje se je pojavila kot igralka v filmu Nevidno življenje Eurídice Gusmão avtorja Karima Aïnouza, ki je leta 2019 v Cannesu osvojil veliko nagrado Un Certain Regard. Pepelnična sreda je njen režiserski prvenec.

João Pedro Prado
Rojen leta 1994 v Sao Paulu v Braziliji, študiral je avdiovizualne medije, filozofske in filmske študije na Freie Universität Berlin, trenutno pa magistrira iz režije na Filmski univerzi Babelsberg Konrad Wolf. Njegov kratek dokumentarni film »Oh, wie frei ist Panama?« o vplivnežu, ki širi Covid-dezinformacije, je bil leta 2022 prikazan na več festivalih v Nemčiji, Franciji in Švici. Pepelnična sreda je njegov prvenec. Trenutno dela na novem filmu za zaključek študija.

Lovka - FeFI.

Tovarišica Fabiana (La compañera Fabiana)
Lucía Reinoso Flores / Guatemala, 2021 / 14 min

Hodila je s puško čez ramo. Rodila je in hčerko pokopala v džunglo. Je babica in nekdanja gverilska borka iz Gvatemale. Je tovarišica Fabiana. Šestintrideset let oboroženih spopadov in 24 let od podpisa mirovnih sporazumov v Gvatemali. Ženske, zlasti avtohtone ženske, so bile večinoma prikazane kot žrtve, kot izginule in umorjene, kot vdove in kot tiste, ki iščejo svoje bližnje, pogrešane v vojni. Le malo žensk je bilo predstavljenih kot aktivne protagonistke oboroženega boja. Kaj se je zgodilo z ženskami, ki so prijele za orožje? Kdo in kje so danes? Ženske, ki so sodelovale v odporu in se še naprej upirajo pozabi in bolečini spominjanja. Fabiana ne more zastopati vseh bork, ki so preživele vojno, saj ima vsaka svojo edinstveno zgodbo, toda njeno pričevanje bi lahko služilo kot nov začetek.

Lucía Reinoso Flores (Guatemala, 1986)

Študirala je komunikologijo in televizijsko produkcijo ter ima izkušnje z delom na tem področju. Delala je kot fiksirka/stringer za Sveriges Radio (švedski nacionalni radio), Dagens Nyheter na Švedskem, International Women’s Media Foundation in National Public Radio v Združenih državah Amerike. Je soustanoviteljica Agencie Ocote in observatorija proti uličnem nadlegovanju Gvatemale.

Za udeleženko prvega laboratorija za filmsko ustvarjanje so jo izbrale ženske za ženske na filmskem festivalu Made by Women of Gvatemala. Njen kratki film “La Compañera Fabiana” je bil izbran na uradni razstavi filmskega festivala Guadalajara leta 2021, bil je finalist v kategoriji kratkih dokumentarnih filmov mednarodnega filmskega festivala v Srednji Ameriki Icarus 2022 in mednarodnega filmskega festivala Boden 2022 na Švedskem. Njena dela so bila predstavljena na festivalih, kot sta Atlanta Women’s Film Festival in KIIFF Kurdistan International Independent Film Festival.

Leta 2022 je sodelovala v delavnici Inkubatorja Dokumentarne katedre za razvoj projektov Mednarodne šole za film in televizijo na Kubi. Bila je druga pomočnica režije in sodelovala pri različnih igranih filmih, zgodbah, kot so “Marte al anochecer” režiserja Edgarja Sajcabúna (Gvatemala, 2024), “México 86” režiserja Césarja Díaza (Gvatemala, Mehika, Belgija, 2023) in “Cordillera de fuego” režiserja Jayra Bustamanteja (Gvatemala, 2022).

Lovka - FeFI.
Duhovnica
Maja Prettner
Celovečerni dokumentarni film / 98′ 15” / 2023 / Slovenija

Film Duhovnica več let spremlja evangeličansko duhovnico Jano, ki se odloči za izstop iz duhovniškega poklica. Pri tem pa se mora soočiti s težo dodatnih izzivov – od spolne zlorabe v otroštvu in odpiranaja starih ran do reševanja zapletenih družinskih odnosov.

Film Duhovnica, režiserke Maje Prettner bomo v okviru festivala FeFi predvajali v Intimnem kinu (GT22, Maribor) v sredo, 24.4.2024 ob 20h. Spletni ogled filma ni na voljo.