Zdaj!

Filma bosta za brezplačen ogled dostopna od 8. do 13. marca.

Ne pomeni ne, feministično zakonodajno gledališče Ogled filmaE
Primer spolne zlorabe Ogled filmaE
Babičino seksualno življenje Ogled filmaE

Ne pomeni ne, feministično zakonodajno gledališče (Nein heißt Nein, Feminist Legislative Theater)
Režija: EvaGloria Fernández Pérez
Produkcija: Madalena-Berlin
dokumentarni, Nemčija, 2021, 18′

Dokumentarec prikazuje triletni proces nastajanja in izvajanja gledališke forumske predstave Ne pomeni Ne, gledališke skupine Madalena-Berlin. Metodologija gledališča zatiranih, tehnike zakonodajnega gledališča, ki so jo izbrale za ustvarjanje predstave, ponuja feministično perspektivo dane tematike kot tudi same metodologije, ki jo je v 60ih letih prejšnjega stoletja razvil Brazilec Augusto Boal. Skupina se je s predstavo odzvala na uvajanje Istanbulske konvencije v evropskih državah, predvsem Nemčiji, in tako aktivno prispevala k razumevanju problematike in preprečevanju nasilja nad ženskami.
Skupina Madalena-Berlin je nastala leta 2010 in od takrat deluje pod vodstvom kretivne direktorice Barbare Santos. Skozi predstave, kot so Ne pomeni Ne, Rožnata očala, Ženske v slikah, Šola za ženske in Mašina za vse roza članice prevprašujejo vsakdanje izkušnje žensk, iščejo dialog z občinstvom in možne strategije boja proti patriarhatu.

Primer spolne zlorabe (The Case You)
Režija: Alison Kuhn
dokumentarni, Nemčija, 2020, 80′

Dokumentarec Alison Kuhn v odrsko mizansceno postavi pet žensk, ki so bile – enako kot tudi režiserka – med avdicijo za film spolno zmanipulirane in zlorabljene. Kje je meja med pripravo na vlogo v filmu, ki govori o incestu, in nesramno zlorabo? Dekleta, ki so bila ob avdiciji povečini še najstnice, niso bila šokirana le nad zahtevami režiserja in producentke, temveč tudi nad dejstvom, da sta pozneje posnetke avdicije – brez njihove privolitve ali vednosti – uporabila v dokumentarnem filmu. Njihov nastop pred objektivom Kuhnove ne deluje le v kontekstu boja za pravice, temveč tudi kot protistrup toksične avdicije.

“Filma nismo posneli za krivce spolnega nadlegovanja, temveč za žrtve, ki morajo sedaj s posledicami živeti. Zaradi tega je celoten film anonimen. Kot filmska ustvarjalka lahko temo podkrepim kot pomembno družbeno vprašanje. V uveljavljenih strukturah oblasti se številni s svojo močjo preračunano okoriščajo, hkrati pa jih vsaj toliko za zlorabe ve in jih molče dopušča. Pogosto v strahu pred gospodarskimi ali družbenimi posledicami, ki bi jih utrpeli.” (Alison Kuhn)

Babičino seksualno življenje
Režija: Urška Djukić, Emilie Pigeard
animirani dokumentarni, Slovenija, Francija, 2021, 13′

Kratek izlet v zgodovino intimnosti podeželske babice povzema odnos, v katerem so bile ženske prve polovici 20. stoletja pod streho strogih cerkvenih naukov in splošnih družbenih konvencij v fizičnem smislu razumljene kot objekt za potešitev spolne sle svojih mož. Posamezne podobe bolečin in trpljenja, strahu ter vdanosti v usodo, kakor jo je doživela babica, z njo pa tudi večina podeželskih žensk njene generacije, se izrisujejo v hudomušni animaciji, ki z domišljijskimi potezami premagujejo stare tabuje.