Frišno

na ogled od 4. do 10. marca
diskusija z avtoricami: 6. marec, 20.00 na spletni platformi Zoom tukaj

Kratki filmi v sodelovanju s festivalom GRRL HAUS CINEMA, Berlin:

SYNCHRONIZATION (Sinhronizacija) Ogled filmaE
FREI_RAUM (Prost_or) Ogled filmaE
WASHED (Oprano) Ogled filmaE
ON A DIMLY LIT PATH (Na pridušeno osvetljeni potki) Ogled filmaE
SYNCHRONIZATION

SYNCHRONIZATION (Sinhronizacija) // Anna Kasińska, Poljska, 2020, 19’54’’

Leto 2084. Moški spol izumira, štiri ženske čakajo, da se jim uskladijo menstrualni ciklusi. Vse želijo postati matere, a obstaja le en darovalec. Ko napoči dan, med večerjo darovalec doživi nesrečo. Morda je mrtev.

FREI_RAUM (Prost_or) // Charlot van Heeswijk, Nemčija, 2019, 2’50’’ 

Observacija vsakdanjih dejanj moške nadvlade in ne zgolj kršitev bontona na javnem prevozu, ko moški sedijo na široko. ‘Manspreading’ je družbeni problem in simptom moškega privilegija zavzemanja prostora, tudi na ravni javnega prevoza. Zmagovalec na festivalu Point Festival 2019 v kategoriji SHORT. Najboljše v letu 2019 GRRL HOUSE CINEMA.

washed.
WASHED (Oprano) // Daphna Mero, 2012, 13’

Zgodba o nasilnem dogodku, prikazanem skozi ples in klasično naracijo filma. Delavka v pralnici skuša po posilstvu obupano napraviti splav. Ko so posledice njenega dejanja razkrite, spomini, ki jih potiskala v podzavest, privrejo na dan. Nagrada za najboljši eksperimentalni film, 7. mednarodni filmski festival Kratkofil Plus, Banja Luka, BIH. Nagrada žirije ‘Pleše s kamero’, Short Waves Festival, Poznan, Poljska.

ON A DIMLY LIT PATH (Na pridušeno osvetljeni potki) // Janaye Brown, ZDA, Kitajska, 2020, 3’19’’

Par v času negotovosti.

AVTORICE:

GRRL HAUS CINEMA je berlinski kolektiv, ki skrbi za program kratkih filmov in video umetnosti, ki ga ustvarjajo ženske, ne-binarno spolne, queer in trans osebe. Gre za mešanico lokalnih, nacionalnih in mednarodnih umetnic_kov, ki predstavljajo dela z raznoterih področij: klasični narativni film, dokumentarec, eksperimentalni film, konceptualni film. Poudarek je na nizko budžetni in DIY produkciji. GRRL HAUS je netipičen filmski festival, saj se dogodki odvijajo skozi celo leto. Namen je prikazati kar se da veliko število kakovostnih kratkih filmov. Začetki segajo v leto 2014 v Brattle Theatre (Cambridge, ZDA). Od takrat je bilo prikazanih več kot 400 ustvarjalk_cev, glasbenih performansov, video instalacij, razstav. Leta 2016 so se preselile v Berlin in pričele s projekcijami lokalnih filmov, s čimer nadaljujejo dandanes.
Več na: https://www.grrlhauscinema.com/

Daphna Mero je filmska režiserka, koreografinja in profesionalna plesalka. Na Akademiji za glasbo in ples (Jeruzalem, Izrael) je pridobila diplomo iz plesa, diplomo iz filma na šoli Minshar of Art v Tel-Avivu, MFA iz filma in videa pa na bostonski MassArt. Inspiracijo črpa prostorsko – lokacije, mesta, kraji, kjer individuum izkuša realnost preko vizualne umetnosti in plesa. Njeni kratki filmi so bili prikazani na številnih festivalih širom sveta, za kar je prejela prenekatere nagrade. Filmografija: Family Trip (7 Min, 2008), Cotton Candy (4 Min, 2010), Washed (13 Min, 2012), Demeter’s Spring (20 Min, 2012), Migration (13 Min, 2015), Selfiesism – Dance Duet (5 Min, 2017), Selfiesism – inside out (7 Min, 2017), 4’33” Times Three: Homage to an Artist and a Chair (28 Min, 2018).

Anna Kasińska (1985) je režiserka, scenaristka in bivša producentka, ki živi v Varšavi na Poljskem. Diplomirala je iz kulturnih študij na varšavski univerzi in študirala filmsko in televizijsko produkcijo na filmski šoli v Łodzu. Je avtorica številnih avdiovizualnih in živih performansov (med drugim na/v: Malta Poznan Festival, Nowy Teatr Varšava, Teatr Dramatyczny Varšava). “Synchronization” je njen prvenec.

Janaye Brown s svojimi video deli raziskuje dojemanje časa, fragmentiranih naracij in nevidnega. Njena dela so bila predvajana na številnih filmskih festivalih, med drugim: New York City’s Studio Museum Harlem, Dallas Video Fest, Banff Centre v Alberti, Kanada and Shulamit Nazarian v Los Angelesu. Sodelovala je v umetniških rezidencah pri Skowhegan School of Painting and Sculpture in Bruce High Quality Foundation University. MFA iz studio arta je pridobila na teksaški univerzi v Austinu leta 2013, diplomo iz filmske umetnosti in tehnologije pa na kalifornijski univerzi v Monterey Bay-u leta 2010. Trenutno živi in dela v Šanghaju na Kitajskem.
Več na: http://janayebrown.com/

Charlot van Heeswijk (1996), rojena v kraju Wetzlar (Nemčija), od leta 2016 živi v Berlinu, kjer ustvarja kot samostojna umetnica na področju filma. Trenutno študira film in gledališče na Freie Universität Berlin. Njena dela poudarjajo družbene teme s queer-feministične perspektive, na primer nagrajeni kratki filmi (HYSTERIA, 2021 in FREI_RAUM, 2019) in glasbeni video spoti (STFU, 2019, kategorija Silver Selection na Berlin Music Video Awards). Leta 2020 je režirala tudi dokumentarec STADT OHNE MORGEN (2020) o zgodovini klubske scene v Berlinu. Je članica žirije filmskega festivala GIRLS GO MOVIE in soustanoviteljica produkcijske hiše WESTWERK FILM.